kedd , 18 június 2024
Kezdőlap Tech Free cooling a szervertermekben: spóroljunk a wattokkal!
Tech

Free cooling a szervertermekben: spóroljunk a wattokkal!

37
szerver bérlés

Modern világunk egyre nagyobb figyelmet szentel az innovációknak és a fenntartható rendszerek elterjedésének. A szerverek terén pedig épp olyan fontos a jövőkutatás. A hatékonyság és optimális működés mellett a környezetbarát működés a legnagyobb hazai és nemzetközi vállalatok közös célja kell legyen. A felhasználók is sokan nyernek azzal, ha a szerverszolgáltatók egyre jobb termékeket és szolgáltatást biztosítanak.

A RackForest csapata Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő, szerverszolgáltatásokat nyújtó vállalata. Tevékenységi körükbe tartozik a szerver bérlés, a hoszting, a VPS (virtuális szerver), a tárhely és a domain biztosítása is. A georedundanciát pedig a három budapesti lokáció is garantálja: a szervertermekben viszont szükség van az ún. hideg-meleg folyosó és free cooling rendszer megteremtésére.

Miért olyan fontos a szervertermek hűtése?

Minél több szervert kapcsolnak be a világon, annák égetőbb szükség lesz a fogyasztás, hőtermelés szintjének minimalizálására. Ha csak egy wattot is jelent egy-egy esetben, már az óriási eredmény kollektív viszonylatban. A szervertermek iránti jövőkutatásba ma már a legnagyobb nemzetközi cégek, mint a Google, a T-Systems is csatlakoztak.

A szervertermek hűtése az egyik kulcs, ha a fenntarthatóságról van szó. Ennek oka, hogy a hűtési vagy processzorfogyasztási görbék kisebb meglódulása is kedvező irányt jelent. A legjobb megoldások pedig az alacsonyabb méretekkel rendelkező szolgáltatók szervertermeiben is megvalósul, ahol mérsékeltebbek a lehetőségek.

A free cooling lényege

Sok-sok próbálkozást láttunk már szerte a világon, amelyek a szervertermek hűtésének problémáját próbálták megoldani. Így jutottunk el a free cooling felé, ami egy logikus, környezettudatos és hatékony megközelítés. Lényege, hogy a levegő hőmérsékletét használja fel a belső levegő hőcseréjére. Amikor kint a szabadban a hőmérséklet egy adott szint alá csökken, a hűtővíz egy részét – vagy akár egészét – külső hőcserélőn át járatják, ezáltal lehűtve a felmelegedett folyadékot. Ez a módszer tehát azért is különösen hasznos, mert kevesebb az energiafelhasználás, mint a hagyományos hűtési megoldások során.

A hazai szervertermekben is lehetséges a fogyasztás csökkenése

Igaz, azért kissé korlátozottabbak a lehetőségek, mint például a Facebook svédországi adatközpontjában. Amennyiben viszont a környezeti levegőt hatékonyan fel tudják használni, a szervertermek üzemeltetési költsége is csökken amellett, hogy a rendszer stabil marad – és egy fokkal fenntarthatóbbá válik.

A RackForest csapata elkötelezett a leghatékonyabb 21. századi, fenntartható rendszerek iránt, és a gyakorlatban is kihasználja a hideg-meleg folyosó és a free cooling különböző előnyeit a központban.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

iRobot Roomba Combo J9+ teszt: tökéletes robotporszívó minden helyzetre

Az iRobot Roomba Combo J9+ a legújabb prémium minőségű robotporszívó, mely a...

Üdvözlünk a BESPOKE AI korszakában

A Samsung a nemzetközi „Welcome to BESPOKE AI”[i] rendezvényeken, a világ három...

Nemcsak IT-feladat a közelgő, nagy SAP-átállás

A következő időszakban azoknak az SAP-rendszert használó nagyvállalatoknak is át kell állniuk...

Huawei: Változik az okosórák szerepe

Változik a felhasználói szemlélet az okosóra-vásárlók körében, amelyet a gyártók is egyre...