kedd , 30 április 2024
Kezdőlap Tippek Miből ismerhető fel, ha kutyánk allergiás?
Tippek

Miből ismerhető fel, ha kutyánk allergiás?

68
allergiás kutya

Bármennyire is szomorú, a kutyusok éppúgy allergiásak lehetnek, mint mi emberek. Ennek felismerése természetesen a gazdi feladata, emiatt fontos, hogy pontosan tisztában legyünk azokkal a jelekkel, amelyek gyanúra adhatnak okot.

Persze minden esetben tanácsos állatorvos segítségét is kérni, de a kezdeti tünetek észlelése a mi felelősségünk.

Milyen jelek utalhatnak allergiára?

Az allergia kutyák esetében is igen változatos tüneteket produkálhat, szerencsére a Grandopet.hu széles választékából beszerezhető hipoallergén kutyatáp is.

Ételallergia esetében arról van szó, hogy valamely összetevőre túlzott módon reagál az immunrendszer, ez pedig számos kellemetlen panaszban nyilvánulhat meg. Természetesen nemcsak élelmiszerek esetében alakulhat ki efféle érzékenység, hanem pollenre is. Ebben az írásunkban azonban az előbbivel foglalkozunk, hiszen ilyenkor a legfontosabb a mielőbbi felismerésen túl, a megfelelő száraztáp kiválasztása is.

Gyanúra adhat okot, ha kedvencünk sokat vakarózik, a bőre helyenként piros, gyulladt, emellett szőrhullás, foltosodás is tapasztalható. Emésztési problémák is kínozhatják, például hasmenés. Szintén intő jel lehet, ha sokat tüsszög, könnyezik a szeme, és gyakran piszkálja a füleit.

Egyesek szerint nehéz meghúzni a határt a normális és az allergiás viselkedés között, de ha folyton a mancsait rágja, harapdálja, rengeteget nyalogatja, a szokottnál gyakrabban vakarózik, érdemes megtenni a szükséges lépéseket.

Mi a teendő takarmányallergia esetén?

Ez a leggyakoribb allergiatípus az ebeknél, ilyenkor fontos felderíteni a panaszokat okozó allergént, és leváltani a megszokott kutyatápot egy speciális, hipoallergén változatra.

Javasolt az eliminációs diéta bevezetése, ami azt jelenti, hogy két hónapra kizárjuk a vélhetően panaszokat okozó összetevőket az étrendjéből. Amennyiben tünetmentessé válik, utána elkezdhetjük fokozatosan visszavezetni őket, nagyon óvatosan, figyelve minden apró jelre. A provokációs szakasz lényege, hogy feljegyezzük a tapasztalt tüneteket. Körültekintően, orvossal történő egyeztetés mellett szabad csak végezni, hiszen ha nem megfelelő módon vezetjük vissza a kritikus összetevőket, nagyon heves reakciókat produkálhatnak.

Ezt amiatt fontos elvégezni, hogy pontosan ismerjük azokat az alkotóelemeket, amelyeket a továbbiakban kerülnie kell kedvencünknek. A hipoallergén kutyatápok többsége rovarfehérjét tartalmaz, ettől viszont nem szabad megijedni, hiszen magas a tápértéke és alacsony allergiás potenciállal bír, így biztonsággal adható.

Mindig kérjük ki állatorvos tanácsát!

Az allergiának vélt tüneteket olykor más betegségek is kiválthatják, így első lépésként mindig egy alapos kivizsgálásnak kell alávetnünk kedvencünket, hiszen így zárhatjuk ki a súlyosabb betegségeket, rendellenességeket.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hazánkba is megérkezett az új streetwear márka

A streetwear stílusirányzat mindig is több volt annál, mint hogy nagy márkák...

Hogyan lehetsz ingatlanközvetítő?

Nemcsak fiatalok, hanem idősebbek is érdeklődnek az ingatlanközvetítő szakma iránt. Van, aki...

Nagy szerelmi útmutató a Kos csillagjegyűekhez: hogyan szerezd meg és tedd boldoggá?

A párkeresés, randizás egy izgalmas dolog, ugyanakkor rengeteg a kérdőjel: vajon hogyan...

5 tipp a tavaszi bőrápoláshoz

Most már vitathatatlanul itt a tavasz, és a természet megújulásával egyidejűleg érdemes...