vasárnap , 8 szeptember 2024
Kezdőlap Gazdaság Mire jó az offshore cég?
Gazdaság

Mire jó az offshore cég?

158
offshore cégek
Képek: Freepik

Az offshore cégek kapcsán még mindig rengeteg félreértés kering – nem véletlen, hiszen a médiában gyakran negatív kontextusban mutatják be ezeket a vállalatokat. Mit értünk „offshore” alatt? Valóban lehetséges törvényes keretek között csökkenteni az adóterheket? Melyik országot érdemes választani és hogyan kerülhetők el a gyakori buktatók? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

Adócsalás vagy adóoptimalizálás? Korántsem mindegy!

Kevés olyan gazdasági kifejezés van, amely körül annyi téves elképzelés kering, mint az „offshore”. Míg egyesek az adócsalás szinonimájaként használják, mások tévesen azt feltételezik, hogy különösebb jogi megkötések nélküli, bármely vállalat számára elérhető adóoptimalizálási lehetőség jelent. Hogy mi az igazság? Ideje tiszta vizet önteni a pohárba!

Offshore cég alatt olyan vállalatot értünk, mely a cégbejegyzés szerinti országában nem folytat tevékenységet. Bár a fogalom közszájon forog, az adójogban nem használatos. Fontos kiemelni, hogy az offshore vállalatok legális megoldást nyújthatnak az adóterhek csökkentésére, csökkenthetik a kockázatot és további előnyökkel szolgálhatnak. Azonban minden esetben szükséges szakértői segítség a bonyolult nemzetközi adójogszabályok megértéséhez és betartásához.

Milyen érvek szólnak az offshore cégalapítás mellett?

Bár az offshore cégek nyújtotta előnyökhöz nem fér kétség, esetenként megbonyolíthatják az üzleti adminisztrációt, különösen az adózást és könyvelést, amennyiben az ember nem szakértőkkel dolgozik. Miért döntenek a magyar üzletemberek mégis egyre többen mellettük? Egyáltalán mire jó az offshore? A következőben ezeket az okokat vesszük sorra.

Adóoptimalizálás

Sok cég számára jelentős előnnyel járhat a tudatos adóoptimalizálás, amely korántsem azonos az adóelkerüléssel. Míg az előbbi a nemzetközi jogszabályok keretein belüli törvényes adótervezés, addig az utóbbi illegális és minden esetben kerülendő.

A megfizetendő adóterhek törvényes csökkentésének kiváló módja lehet az offshore cégalapítás. Szakértői segítséggel létrehozható, akár több jogi entitást hasznosító cégstruktúra. Ezzel pedig jelentősen redukálható a működési költség és növelhető a vállalat jövedelmezősége.

Diverzifikáció

Az előnyök nem merülnek ki a kedvezőbb adózási feltételekben, hiszen az offshore cégek segíthetnek az úgynevezett földrajzi kockázat csökkentésében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cégtulajdonos vagyonának egy részét az országhatáron túl tudhatja. Előre nem látható események esetén, mint például természeti katasztrófa, járvány, vagy helyi gazdasági instabilitás, fokozható a biztonság.

Diszkréció

Az offshore cégalapítás csábító döntés lehet azok számára, akik vagyonvédelmi vagy egyéb okok miatt fokozott diszkréciót keresnek. Számos közkedvelt offshore országban a cégbíróság nem hozza nyilvánosságra a tulajdonosi adatokat.

További előnyök

A fent bemutatott előnyökön túl a népszerű offshore helyszínek közül számos ország további előnyökkel kecsegtet a befektetőknek. Ilyen lehet például a megkönnyített letelepedési engedélyszerzés lehetősége, ingatlanvásárlási jogosultság, vagy egyes esetekben akár az állampolgárság megszerzésének folyamata is egyszerűbb lehet ily módon.

offshore vállalkozások

Nem érdemes szakértői támogatás nélkül belevágni

Nincs olyan jogszabály, mely tiltaná, hogy egy magyar adózó vagy állampolgár külföldi céggel rendelkezzen. Így az offshore cégalapítás bárki számára elérhető lehetőség. Azonban, ahogy a belföldi vállalatok esetén, így a „parton túli” cégeket sem lehet adóelkerülésre vagy pénzmosásra használni. Laikusként akaratlanul is szürke zónás vagy akár illegális területre tévedhetünk. A gyakori buktatók elkerüléséhez és tökéletes desztináció megtalálásához egyaránt elengedhetetlen az adójogban jártas szakértői támogatás.

Ebben lehet segítségedre a Crystal Worldwide Group, amely egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég, több mint harminc év tapasztalattal. Működésük során több ezer ügyfélnek nyújtott szakmailag megalapozott, jogszerű adómegtakarítási és vagyonvédelmi megoldásokat. A szakmailag megalapozott, törvényes és diszkrét adótanácsadás garanciát jelent a cég igényeinek megfelelő, személyre szabott megoldás megtalálására.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ősztől már 150-en tanulnak építőipari hiányszakmákat Pécsett

Több mint másfélszáz tanulóval rajtolnak a jövő héten kezdődő tanévben a Pécsi...

Kivárnak a cégek az innovációkkal

A kedvezőtlen gazdasági kilátások és a drága források miatt a magyar vállalatok...

A világ legelképesztőbb téglaépületei

Idén 11. alkalommal adták át Bécsben a világ egyik legtekintélyesebb téglaépítészeti elismerését....

Soha még nem volt ekkora a hitelkártya-tartozás

Soha még ilyen magas nem volt az egy hitelkártyára jutó adósság: egy-egy...