csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Szabadidő Miért kell rögzíteni szállásfoglaláskor a személyi igazolványt?
Szabadidő

Miért kell rögzíteni szállásfoglaláskor a személyi igazolványt?

29
szállásfoglalás személyi igazolvány rögzítése

A GDPR a General Data Protection Regulation angol rövidítése. Ez az EU területén tartózkodók személyes adatait óvja és egyben meghatározza a tagállamok között a szabad információáramlást.

Ennek a bevezetése óta mindenkit sokkal érzékenyebben érint a személyes adatoknak a kezelése. Természetesen a hazai szállásadókra is vonatkoznak a különböző adatvédelmi előírások, melyek elsőre bonyolultnak és kényelmetlennek tűnhetnek.

A hévízi  Lotus Therme Hotel & Spa***** hotel természetesen továbbra is segítőkészen, diszkréten, mások számára nem hozzáférhető módon, a legnagyobb biztonságban kezeli a szállóvendégek személyes adatait.

Miért nem elég megnézni csak az iratokat, mint korábban?

Az okmányolvasó, melyet az adatrögzítésre használnak, a feltételezésekkel ellentétben nem képet készít az igazolványokról, hanem csak az adatokat olvassa le róluk. Azért van erre szükség, hogy a megfelelő adatokat, pontosan, hibamentesen rögzíthessék, a kézi felvitel általi hibák, elírások kizárásával.

Aki nem járul hozzá ehhez, az is megszállhat a szálláshelyen?

Az NTAK-adatszolgáltatás miatt (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) már nemcsak megnézni kötelező, hanem rögzíteni is kell a személyigazolásra szolgáló okmányokat. A vendégek többségének ezzel nincs kifogása, de mindig lesznek olyanok, akik ezen felháborodnak és nem járulnak hozzá.

Bármilyen tiltakozás ellenére a törvény és a kormányrendelet is előírja, hogy az adatokat rögzíteni kell, így bizony, aki ezt megtagadja, az nem foglalhatja el a már lefoglalt szállását. Még akkor sem, ha azt már előre kifizette.

Ráadásul a vendég csak akkor kapja vissza a kifizetett összeget, ha erre a szerződés szerint jogosult. Kártérítés sem jár ilyen esetben, hisz a szállóvendég szegett szerződést az okmányrögzítés megtagadásával. Így bármennyire tiltakozik bárki ez ellen, törvény írja elő a gépi rögzítést.

Miért nem kell aggódni az adatrögzítés miatt?

Az adatok rögzítése kizárólag a mi biztonságunk érdekében történik. A szálláshely szolgáltatója a vendégek adatait kizárólag a követő első év utolsó napjáig kezeli, míg a tárolásra szolgáló VIZA rendszer maximum két évig tárolja az oda beküldött adatokat. Ebben a rendszerben kizárólag a rendőrség végezhet célzott keresést, amikor bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatokat lát el.

Milyen adatokat rögzítenek a szállodai bejelentkezéskor?

A szálláshely elfoglalásakor a következő adatokat kell megadni, rögzíteni a szabályok értelmében: a vendég családi és utóneve, születési családi és utónév, születés helye és ideje, vendég neme és állampolgársága, anyja születési családi és utóneve, személyazonosító vagy az úti okmány azonosító adatai, harmadik országbeli állampolgár esetében pedig a vízum vagy a tartózkodási engedély száma, beutazás időpontja, helye.

Ennek tudatában mindenképpen érdemes a szálláshelyre utazás előtt megbizonyosodni arról, hogy megvan-e minden szükséges dokumentum a szállásfoglaláshoz, hogy problémamentes legyen a becsekkolás és a pihenés.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Keresik az ország legprofibb amatőr grillezőit

Szeptember 14-én, Dunaharasztiban kerül sor a VIII. Füstös Nyúl Kupa és BBQ...

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Egy izgalmas rejtély, ami leköti az olvasót Holly Jackson neve már jól...

Kulka – Gyárfás Dorka könyve

Gyárfás Dorka lenyűgöző portrékönyve, a Kulka, egyáltalán nem átlagos színészi életrajz. Sokkal inkább...

Az év legnyugtalanítóbb thrillere valós eseményeken alapul

A látogatás című dán horror alapján készült a Szádra ne vedd című...