Amikor nagyon régen az ősember a húsdarabot beleejtette a tűzbe, akkor még ő sem gondolta, hogy ezzel micsoda találmányt hoz létre. Azóta persze nagyon sokat változott a technológia, de az eredmény ugyanaz.
A grill füstölők lehetőséget adnak arra, hogy még azok is élvezhessék az ételek füstös ízét, akik nem értenek a füstöléshez és a régi módszerekhez. Ma már tudjuk, hogy több módon is használhatjuk a tüzet arra, hogy ízletes fogásokat készítsünk rajta. Az alábbiakban eláruljuk, hogy kinek és miért éri meg grill füstölőt beszereznie.
Mire jó a grill füstölő?
A grillezés mellett idehaza is egyre kedveltebbé váltak a füstölt fogások. Persze itt most nem a régi idők műveleteire kell gondolni, ahol a sózott húsokat tartósítási eljárásnak vetették alá. A Grillplaza.hu füstölőivel ugyanis a folyamat nem tart eddig, nem beszélve arról, hogy könnyebben is megvalósítható. A füstölés alatt a több órán keresztül tartó, alacsony hőmérsékleten való, lassú sütést értjük. Ennek végeredménye tulajdonképpen a barbeque fogás, amiről már valószínűleg jóval többen hallottak.
Ehhez azonban megfelelő minőségű felszerelésre van szükség. A klasszikus és hordozható grill füstölőkocsik elengedhetetlenek egy családi ház kertjébe, ahol nem csak kemencében sült pizzákat lehet készíteni. Ezekkel az eszközökkel még a kezdők számára sem jelenthet problémát ízletes húsokat készíteni.
Milyen füstölők léteznek?
Ott van például a Longhorn, amely egy több évvel ezelőtti kiállítás egyik fő attrakciója. A cég számára akkor vált világossá, hogy a sütőteret meg kell nagyobbítani, ezzel együtt tűzteret kell hozzá tervezni. Minél nagyobb a tűztér, annál könnyebben lehet a hő mennyiségét szabályozni.
A végeredmény a Cactus Jack 16, amely egy 70 kg-os, dizájnos füstölő, a Longhorn hosszított változata. Ebben még egy egész malac is kényelmesen elfér, tehát nem egy erkélyre való darab, az egyszer biztos. Nagyobb családok számára azonban kiváló választás lehet, ha szeretik a füstös ízeket, húsokat, kolbászokat. 3 grillező található a tűztérben, amely számtalan fogásnak ad helyet.
Hogyan zajlott a füstölés régebben és most?
Hazánkban a füstölés mindig nagy hagyománynak örvendett. Ennek a lényege a már említett sós sütés volt. Ahogy azonban kinyílt előttünk a világ, úgy jöttünk rá arra, hogy sokkal több rejlik ebben a módszerben, mint gondolnánk.
A barbeque során igen lassan, sokszor 6-8 órán keresztül sütjük a húst, általában 110-120 Celsius fokon. A lényeg tehát, hogy az ételek közvetlenül a tűz felett készülnek, de nem tesszük ki direkt módon a lángoknak, sokkal inkább a füstös levegő által válnak fogyaszthatóvá.
Persze ma már léteznek előre elkészített húsok, amiket aztán ebben a formában adnak el, nekünk csak melegíteni, esetleg pirítani kell őket. Ezeknek azonban sosem lesz olyan íze, mint a valódi füstölőben frissen készült húsoknak.
Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!