vasárnap , 19 május 2024
Kezdőlap Egészség Biztosítson friss levegőt és egyben takarítson meg energiát is!
Egészség

Biztosítson friss levegőt és egyben takarítson meg energiát is!

222
hővisszanyerős szellőztető rendszerek

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek révén nemcsak egészséges levegőt biztosíthatunk a belterekben, de az energia-visszanyerés révén a fűtési energia egy része is megtakarítható.

A friss levegő nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, és mivel a modern, városi ember a napjai nagy részét a 4 fal között tölti, az egészsége szempontjából rendkívül fontos, hogy szellőztetés révén oxigéndús levegőt és optimális páratartalmat teremtsünk a helyiségekben. Az ablaknyitással járó szellőztetés nagy hőveszteséggel jár a téli időszakban, illetve a kellemes klíma is nehezen biztosítható általa, ezért folyamatos légcserét biztosító automata szellőztető berendezésekre van szükség. Mi ez, illetve miben más a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

Egészséges levegő minden helyiségben

A hővisszanyerős szellőztetés révén visszanyerhető a már elpazarolt hő egy része, miközben friss, erősen szűrt levegőt biztosít, javítva a beltéri környezetet. Talán tisztában van azzal, hogy a klasszikus szellőztetés rengeteg hőt pazarol, az ablakok kitárásával nemcsak oxigéndús levegő áramlik be a helyiségekbe, hanem jelentős hőmennyiség távozhat az utcára. Ráadásul ahhoz, hogy odabent megfelelő páratartalmat, kellemes hőmérsékletet biztosítsunk, egészséges levegő legyen, óránként át kellene szellőztetni a lakást. Ezzel azonban nem kerülhető el a huzat, de sokszor a beáramló hideg miatti megfázás sem, illetve sok esetben a páratartalom optimalizálásában sem segít.

De az ablaknyitásos szellőztetéssel forgalmas környezetben zajt és szennyezett levegőt is beengedünk, így nem szolgálja az egészségünket.

A szellőztető rendszerek előnyei

A szellőztető rendszerek révén oxigénben gazdag, tiszta és egészséges levegőt juttathatunk otthonainkba, a berendezések szűrői ugyanis kiszűrik a polleneket és más szennyeződéseket. Allergiában, asztmában szenvedőknek tökéletes megoldást jelentenek.

További előnyük, hogy folyamatos légcserét biztosítanak, így soha nincs huzat, ezzel csökken a megbetegedések száma, illetve nő a komfortérzet, továbbá kiküszöbölik a kondenzációt és a penészesedést az épületben.

Forgalmas utak mentén elhelyezkedő épületek esetében jelentős zajszűrő funkciót is betöltenek, mivel a friss levegő érdekében nem kell ablakot nyitni, így növelik az otthonok kényelmét. De a hőveszteség csökkentése révén fűtési költséget takarítanak meg.

Miben tud többet a hővisszanyerős szellőztető?

A hővisszanyerő rendszer rendkívül hatékony, nemcsak elszívja a levegőt, és azt kinti levegővel helyettesíti, hanem felhasználja a hőt is az elszívott levegőből, és azzal felmelegíti a kintről beáramló levegőt.

A hővisszanyerő rendszer a fűtési rendszertől függetlenül működik, azonban mivel visszanyeri az általában elveszett hőt, nagy megtakarítást eredményez az energiaszámlákban. Az egészségre is pozitív hatása van, mivel állandó friss, oxigéndús levegő érkezik az otthonunkba, így az oxigénhiányos tünetek megszűnnek, javul az alvás minősége.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek...

„Úgy működik, mint a ChatGPT, csak mi képekkel operálunk”

Ahogy a kis képkockákból pixelről pixelre haladva és egyre nagyobb látómezőt befogva...

Folyamatosan nő a madarak agymérete

A madarak agya a testméretükhöz képest nagyobb lett az utóbbi hetven millió...

Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszert fejlesztettek

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából...