vasárnap , 8 szeptember 2024
Kezdőlap Egészség Hogyan előzhető meg az alattomos fogágygyulladás?
Egészség

Hogyan előzhető meg az alattomos fogágygyulladás?

109
fogágygyulladás

Az ép fogak és a szép mosoly elengedhetetlen az esztétikus megjelenéshez és a magabiztossághoz. A helytelen szájápolási rutin, a baktériumok elszaporodása a szájüregben azonban komoly fogágygyulladáshoz és akár a fogak elvesztéséhez vezethet. Ráadásul nagyon alattomosan, hiszen a krónikus fogágy probléma hosszú hónapok, akár évek alatt alakul ki, és tünetei eleinte szinte észrevétlenek. Cikkünkben most körbejárjuk, hogy milyen jelek figyelmeztethetnek a fogágygyulladásra, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

fogágygyulladás gyógyítása

Miért alakul ki a fogágygyulladás?

A nem megfelelő fogápolási rutinnak köszönhetően fogakon és a fogközökben rendszeresen lepedék réteg képződik. Ez kiváló táptalajt biztosít a szájüregben található baktériumok számára, és nemcsak a fogszuvasodásért, hanem az ínygyulladásért is felelős. Az íny kipirosodása, duzzanata minden korosztályt érinthet és eleinte ártalmatlannak tűnhet, kezelés híján azonban krónikus fogágygyulladáshoz vezethet.

A súlyosabb fogágygyulladás általában több fogat vagy akár az egész fogívet érinti, ilyenkor ínytasakok alakulnak ki, és a folyamat hosszú távon ínysorvadáshoz, a csontállomány felszívódásához és végül a fogak kilazulásához, majd elvesztéséhez vezethet.

Amennyiben a krónikus gyulladás mindössze 1-2 fog mentén jelentkezik, a legtöbb esetben fogszuvasodás áll a háttérben, amely a fogágy fertőződését okozza.

A fogágygyulladásban ezen kívül az alábbi tényezők játszhatnak szerepet:

  • A szájüregi baktériumflóra összetétele
  • Rendszeres, erős dohányzás
  • Hormonális változások
  • Hiányzó fogak vagy rendezetlen fogsor
  • Betegségek (pl. cukorbetegség, csontritkulás)
  • Bizonyos gyógyszerek szedése (pl. vérnyomáscsökkentők, vagy epilepszia elleni szerek)

A fogágygyulladás főként az idősebb korosztály betegsége, ritkább esetben azonban a fiataloknál is előfordul agresszívebb, gyors lefolyású formája.

Nem szabad félvállról venni a panaszokat

A fogágygyulladást azért is tartják alattomos betegségnek, mert tünetei eleinte alig észrevehetők. A páciensek rendszerint csak a súlyosabb panaszokkal fordulnak orvoshoz.

Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a fogvesztés, nagyon fontos már a kezdeti stádiumban komolyan venni a jeleket, hiszen ilyenkor a probléma még kezelhető és a folyamat visszafordítható. Sosem szabad félvállról venni, ha a fogíny fájdalmas, duzzadt vagy piros, de figyelmeztethet a kellemetlen szájszag, a fogíny visszahúzódása és a tasakok megjelenése is.

A rések keletkezése a fogak között, valamint a mozgó, instabil fogak mind a fogágygyulladás jelei, melyek a fogak elvesztéséhez is vezethetnek.

Hogyan kezelhető a kialakult fogágygyulladás?

A fogágy gyulladásának kezelése mindig orvosi feladat és elsősorban attól függ, hogy mennyire előrehaladott a gyulladás.

Eleinte elegendő a professzionális fogkőeltávolítás és fogtisztítás, amitől teljes gyógyulást remélhetünk. Amennyiben azonban a folyamat előrehaladottabb és érinti a csontot is, úgynevezett tasakok jelentek meg, elengedhetetlen azok tisztítása és a felgyülemlett anyagok eltávolítása a gyulladás kezelése érdekében.  Ezt nevezzük íny alatti tisztításnak, kürettnek.

Amennyiben nem sikerül megállítani a folyamatot, akkor műtéti kezelésre is szükség lehet.Az eljárás során a fogínyt leválasztjuk a csontról 1-2mm-re, hogy a foggyökérhez és a tasakokhoz megfelelően hozzá lehessen férni a tisztítás és a gyulladt szövetrészek eltávolítása érdekében.

Ínysorvadás és a csont pusztulása esetén megoldás lehet a csontpótlás vagy az ínyplasztika, amelyekkel szintén megszüntethetők a gyulladásos panaszok és helyreállítható a fogak stabilitása.

fogágygyulladás megelőzése

Előzzük meg a fogágybetegségek kialakulását!

A fogágygyulladást sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Ennek egyik kulcs tényezője a helyes fogápolás elsajátítása, a megfelelő fogmosási technika ismerete és a rendszeres fogköztisztítás, így megakadályozva a baktériumok elszaporodását.

A változatos, egészséges táplálkozás, rostokban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend szintén támogató lehet a fogágygyulladás prevenciójában, valamint ajánlott  legalább a dohányzás mértékének csökkentése, ideális esetben a teljes leszokás.

Soha ne feledkezzünk meg legalább évente a fogászati kontrollokról sem, hiszen ennek során a kezdődő íny- illetve fogágygyulladás azonnal felismerhető és már korai szakaszában hatékonyan kezelhető.

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetőjének szakmai támogatásával készült.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Akadálymentesített strandolás mozgáskorlátozott emberek számára is

SEATRAC rendszer révén a mozgáskorlátozott emberek is külső segítség nélkül élvezhetik a...

Újabb lépés a sorozatgyártásban keletkező emisszió csökkentése terén

Egyes fényezőüzemeiben a BMW Group már árammal működő véggáztisztító technológiát alkalmaz. Az...

Hamarosan könnyebben juthatnak megfelelő új veséhez a donorra váró betegek

Vélhetően még az idén elindul az új hazai vesecsereprogram, amely nagyban megnöveli...

Tápláld a hajadat vitaminokkal!

A szépség relatív, azonban napjainkban leginkább a fiatalsággal kapcsoljuk össze, és az...