vasárnap , 21 július 2024
Kezdőlap Szabadidő Hamisítatlan mozis hanghatás otthoni körülmények között
Szabadidő

Hamisítatlan mozis hanghatás otthoni körülmények között

221
házimozi mozis hanghatás otthon

Ugyanazt a filmet megnézni egy moziban vagy otthon a tévében közel sem ugyanaz az élmény. Sőt, valójában még csak egy lapon sem lehet említeni a kettőt. Hisz mind a kép-, mind a hanghatás teljesen más, ezáltal sokkal jobban bele tudjuk élni magunkat a filmbe, és kizárni a külvilágot.

A jó hír pedig az, hogy ezt otthoni körülmények közt is meg lehet valósítani, amihez szükség lesz egy külön moziszobára, ahol elhelyezünk egy vásznat, melyre a képet egy projektor vetíti ki, a hangokról pedig a Stream Audio házimozi-hangfalai gondoskodnak majd.

Tévében nézve nem az igazi

Sokaknál az otthoni filmezés automatikusan a tévénézést jelenti, de vannak, akik laptopon vagy tableten hódolnak a “mozizás” élvezetének. Ám ez közel sem nyújtja ugyanazt az élményt, mint egy igazi filmszínház.

Persze léteznek ma már hatalmas átmérőjű, akár 8K felbontású televíziók, melyeknek a képminőségére tényleg nem lehet panasz. Viszont ezek a vékony készülékek igen apró hangszórókat rejtenek, emiatt nem csoda, ha a legtöbbnek “dobozhangja” van.

A soundbarok ezen némileg segíthetnek, de még így sem lesz kiemelkedően jó a hangzás. Bizonyára sokak számára ismerős jelenség, hogy egy-egy filmben az effektek nagyon hangosak, ellenben a beszéd halk, emiatt folyton állítgatni kell a hangerőt.

Ennek az az oka, hogy az adott filmet 5.1 vagy 7.1 hangrendszerre tervezték, ám egy sztereó készülék esetében minden csatornát csak összesen 2 hangfal szólaltat meg, ezért vannak eltérések a hangerőben.

Egy prémium házimozi hangrendszerrel azonban ez a probléma kiküszöbölhető, hiszen így minden hang pontosan onnan és olyan intenzíven szólal meg, ahogy annak lennie kell.

Térhatású hangzás

Vajon mi az oka annak, hogy a moziban ülve egy horrorfilm félelmetesebb jeleneteinél az egész terem ijedten ugrik egyet, néhányan talán még rémülten fel is kiáltanak? Holott otthon a tévében nézve, ugyanennél a jelenetnél csak unottan vállat vonunk.

Nos, ez nagyrészt a hangeffekteknek köszönhető. A mozikban ugyanis térhatású hangrendszereket használnak, így például amikor a gyilkos az áldozat mögé lopakodik, akkor a lépteit tényleg a hátunk mögül halljuk, ha pedig hirtelen előbukkan, a váratlanul felharsanó éles hangok a frászt hozzák a nézőkre.

Ugyanígy az akciójeleneteknél is a lövöldözés, az autók motorhangja sokkal élethűbb, mint egy kisméretű tévéhangszóró esetében. Ezért érdemes az otthoni mozizásnál is nemcsak a képminőségre, hanem a hangzásra is figyelmet fordítani.

A tökéletes megoldás: otthoni moziszoba

Ha igazi filmrajongók vagyunk, érdemes megfontolni egy valódi házimozi kialakítását, ahol szabadon hódolhatunk eme szenvedélyünknek. A vászon és a projektor alapvető, de mellette ne feledkezzünk el egy high-end hangrendszerről sem, hogy tényleg teljes legyen az élmény. A hangfalak elhelyezésénél figyeljünk oda a szoba akusztikájára is.

Végezetül szerezzünk be néhány komfortos ülőalkalmatosságot is, hogy teljes kényelemben filmezhessünk.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Charlie 77 sztori: Egy legenda meséi

A magyar rockzene ikonikus alakja, Horváth Károly, művésznevén Charlie, 2024-ben megjelentette önéletrajzi...

A háromtest-probléma

Egy lenyűgöző tudományos-fantasztikus utazás a kínai történelembe és a kozmosz mélyére Cixin...

Ezt én választottam: Révész Sándor emlékirata a zenéről, a rock and rollról és az életről

„Ezt én választottam” Révész Sándor zenész, a Piramis együttes legendás énekesének önéletrajza....

Harry Styles élete és zenéje: Egy rajongói biblia

Malcolm Croft, a Harry Styles életéről és zenéjéről szóló lenyűgöző könyv szerzője, mélyreható betekintést...