kedd , 22 október 2024
Kezdőlap Egészség Miben tud segíteni a pajzsmirigy vizsgálata?
Egészség

Miben tud segíteni a pajzsmirigy vizsgálata?

59
pajzsmirigy vizsgálata újbuda medical
képek: freepik

A pajzsmirigy egy fontos belső elválasztású mirigy, amely hormonokat termel és bocsát ki. Legfőbb feladata az anyagcsere szabályozása. Néha azonban zavar áll be a működésébe, amit érdemes mielőbb kivizsgáltatni, hogy időben elkezdődhessen a rendellenességek célzott kezelése.

Mi a pajzsmirigy feladata?

A pajzsmirigy által termelt két hormon, a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) segít szabályozni az anyagcserét, vagyis azokat a szervezetben zajló kémiai folyamatokat, amelyek során az elfogyasztott táplálék energiává alakul. Emellett befolyásolhatják, hogy milyen gyorsan ver a szíved, milyen mélyen lélegzel, és hogy hízol-e vagy fogysz. Segíthetnek továbbá szabályozni a testhőmérsékletet, a koleszterinszintet és a menstruációs ciklust is.

A pajzsmirigy rendellenességeinek okai

  • A pajzsmirigy működési zavarait számos tényező okozhatja, köztük autoimmun betegségek, mint például a Hashimoto-betegség vagy a Graves-kór, amelyek a pajzsmirigy alul- vagy túlműködéséhez vezetnek.
  • Emellett a jódhiány is jelentős szerepet játszhat a problémák kialakulásában, mivel a jód elengedhetetlen a hormontermeléshez.
  • Genetikai tényezők, pajzsmirigy-gyulladás, sugárterhelés, valamint különböző gyógyszerek is hozzájárulhatnak a pajzsmirigy zavaraihoz, amelyek mind befolyásolhatják a hormontermelést.

Hogyan diagnosztizálják a pajzsmirigy betegségeit?

A pajzsmirigy vizsgálata kulcsfontosságú a hormonális egyensúlyzavarok, valamint a pajzsmirigy struktúráját és működését érintő problémák diagnosztizálásában. A vizsgálatokat általában vérvizsgálatokkal kezdik, amelyek mérik a pajzsmirigyhormonok (T3, T4) és a TSH (tireoidea-stimuláló hormon) szintjét. Ha a labor során rendellenességet találnak, ultrahang elvégzésére, illetve izotópdiagnosztikára vagy biopsziára is sor kerülhet. Ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a korai diagnózist és a megfelelő kezelési terv kidolgozását.

  • Laborvizsgálatok: A pajzsmirigy működésének elsődleges kiértékelése vérvizsgálattal történik, amely méri a TSH, valamint a T3 és T4 hormonok szintjét. A TSH szintje jelzi, hogy az agyalapi mirigy hogyan szabályozza a pajzsmirigyet; magas TSH szint alulműködésre, alacsony szint pedig túlműködésre utalhat. A T3 és T4 szintek további részleteket adnak a pajzsmirigy hormontermeléséről, segítve a pontos diagnózis felállítását.
  • Ultrahangos vizsgálat: Az ultrahangos vizsgálat a pajzsmirigy szerkezetét, méretét és alakját tárja fel. Ez a képalkotó módszer különösen hasznos a pajzsmirigyben található göbök, ciszták, valamint a daganatok kimutatására.
  • Izotópos vizsgálat: Az izotópos vizsgálat során egy kis mennyiségű radioaktív izotópot juttatnak a szervezetbe, amelyet a pajzsmirigy sejtjei felvesznek, és ezáltal lehetővé teszik a mirigy aktivitásának feltérképezését. Ezzel a vizsgálattal megállapítható, hogy a pajzsmirigy egyes részei túl- vagy alulműködnek-e, valamint segít elkülöníteni a hideg (kevésbé aktív) és meleg (aktív) göböket, ami fontos a daganatos betegségek felismerésében.
  • Biopszia: A biopszia során egy vékony tű segítségével mintát vesznek a pajzsmirigy szövetéből, amelyet mikroszkóp alatt megvizsgálnak. Ez az eljárás különösen fontos a rosszindulatú elváltozások, például a pajzsmirigyrák kimutatásában. A biopszia segít az orvosoknak a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés meghatározásában.

pajzsmirigy vizsgálat

Szűrések az Újbuda Medical Centernél gyorsan és megbízhatóan

Szeretnéd minél gyorsabban, sorban állás nélkül letudni a szükséges kivizsgálásokat? Kérj időpontot az Újbuda Medical Center magánklinika szűrővizsgálataira online vagy telefonon kényelmesen és egyszerűen! Egészségügyi központunkban egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetsz csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legkiválóbb szakemberek közreműködésével.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Slágerekre mutatja meg az újraélesztés helyes módját Hide the Pain Harold

Nemes cél érdekében állt össze a Mentőalapítvánnyal a magyar mémlegenda Közös edukációs...

Hogyan hat a dohányzás a szájüregben zajló folyamatokra? Mennyi kárt okoz?

Gyakran hallhatjuk, hogy a dohányzás mennyire negatívan befolyásolja az egész szájüreg állapotát,...

A hévízi gyógyvíz egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Hazánk igencsak gazdag gyógy- és termálvízben. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy az...

Ne várjon tovább, ha alvászavaroktól szenved, lépjen a tettek mezejére!

Kevesek számára jelenti napjaink valósága azt a rózsaszín álmot, amiben csak az...