hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Jármű Önjáró robotok az Audi Hungariánál
Jármű

Önjáró robotok az Audi Hungariánál

67
audi

Az Audi Hungaria tavaly novemberben indította el Premium Platform Electric (PPE) elektromos hajtásának sorozatgyártását. A gyártósor termeléséhez szükséges alkatrészeket egy 30 robotból álló flotta szállítja ki három gyártósor számára a váltókomponens megmunkálásánál, a stator összeszerelésénél és a hajtásszerelde területén – mindezt minden eddiginél nagyobb megfigyelés alatt.

A PPE-gyártósorhoz az önjáró robotok (Fahrerlose Transport Fahrzeug, azaz FTF) üzembe helyezése már 2021-ben megkezdődött a gépek funkcionalitásának tesztelésével, mely során azt vizsgálták, hogy működnek-e a szenzorok illetve megfelelő távolságban állnak-e meg érzékelt akadály esetében. Ezt további tesztek követték szoftveres teszteléstől a kapcsolódási tesztig. Nagy mérföldkőként a próbaüzem következett: itt a vállalat kollégái a gyártósorok igényét modellezték a teljesítményteszt és a rendelkezésre állási teszt előtt, melyek a szériagyártás elindításához szükségesek. Összességében az Audi Hungaria munkatársai mintegy három éven keresztül tesztelték a robotok teljesítményét és kihasználtságát a projekt élesítése előtt.

A PPE motor gyártósorának kiszolgálásában az alkatrészeket szállító robotok jelenleg egy nap alatt összesen 131 kilométert tesznek meg. A robotflottát megfigyelő szoftver a vállalat munkatársai által hozott új ötletek, megoldások segítségével valósulhatott meg. A szoftver képes visszakövetni és analizálni a történéseket: így vizsgálhatóvá válik például a robotflotta kihasználtsága, rendelkezésre állása és a robotok lítiumion akkumulátorainak töltöttsége. Ezen kívül a termelési napok vagy műszakok kiértékelését is lehetővé teszi.

A PPE hajtások sorozatgyártása a tavalyi évben kezdődött meg az Audi Hungariánál. A gyártás a státor- és váltókomponens-gyártásból, valamint a meghajtások összeszerelési tevékenységéből tevődik össze.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hidrogéntechnológiai úttörők BMW – Toyota együttműködés

A BMW Group és a Toyota Motor Corporation új szintre emeli együttműködését,...

Gumiabroncsokat adományoz a Hankook

Tizenharmadik alkalommal indítja el Abroncsadományozási Programját a Hankook. A program keretében a...

A Volvo 300 elektromos teherautóra kapott megrendelést a DSV-től

A Volvo Trucks és a DSV globális logisztikai vállalat 300 elektromos nehézkategóriás...

Öt tipp, hogy az autós nyaralás ne váljon rémálommá

Itt az augusztus, és vele tetőpontjára érnek a nyaralások. Mielőtt azonban autóba...