hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Gazdaság Kiégés és szervezetfejlesztés: együtt nem fog menni
Gazdaság

Kiégés és szervezetfejlesztés: együtt nem fog menni

101
kiégés szervezetfejlesztés

A modern társadalom egyik legfenyegetőbb problémája a kiégés, amely fizikai, mentális és érzelmi egészségünket is fenyegeti. Ahhoz, hogy egy szervezet sikeresen tudjon növekedni és vállalati szinten jó eredményeket érjen el, elengedhetetlen a munkavállalók jóllétének biztosítása és a kiégés megelőzése. Cikkünkben most körbejárjuk, hogy mi is vezet az ún. burnout szindrómához, milyen tünetei vannak, valamint hogy szervezeti szinten mire érdemes figyelni elkerülése érdekében.

Mi okozza a kiégést?

A kiégés – vagy burnout szindróma – leggyakoribb okai közé a nem megfelelő munkahelyi környezet, az elismerés hiánya, a rossz anyagi feltételek, a túlterheltség tartozik.  Kialakulásában személyes tényezők is szerepet játszhatnak, így például a maximalizmus, a munka idealizálása és a mély személyes elköteleződés.Kiket fenyeget leginkább a burnout szindróma?

A kiégés bárkit érinthet, azonban különösen nagy a kockázata egyes szakmák és személyiségtípusok esetében.

  • Segítő foglalkozásúak – Az orvosok, ápolók, szociális munkások, pedagógusok és pszichológusok munkájuk során nap mint nap mások problémáival, szenvedésével találkoznak, amely érzelmileg rendkívül megterhető.
  • Vezető pozícióban dolgozók, vállalkozók – Folyamatos stressz és teljesítménykényszer jellemzi a mindennapjaikat az előrejutás érdekében. A hosszú munkaórák, a nagy felelősség és a napi szintű nyomás gyorsan kimerítheti az érzelmi és fizikai erőforrásokat.
  • A magukkal szemben túlzott elvárásokat támasztók – A maximalizmus, az állandó extrém elvárásoknak való megfelelési kényszer óriási frusztrációt okozhat.
  • Rendszeresen túlhajszolt dolgozók – Azok, akik gyakran túlóráznak, illetve több állást is vállalnak, fokozottan ki vannak téve a burnout veszélyének.
  • Különleges élethelyzetekkel küzdők – A hosszabb ideje családi problémákkal, anyagi gondokkal vagy krónikus betegségekkel küzdők szintén hajlamosabbak a kiégésre.

Milyen szakaszai vannak és honnan ismerhető fel a kiégés?

A burnout szindróma kialakulása több fázisra bontható, és a kiégés tünetei eltérőek az egyes szakaszokban.

  1. Túlzott idealizmus és lelkesedés: Az érintettek eleinte óriási lelkesedéssel vetik bele magukat a feladatokba, háttérbe szorítva magánéletüket. A szakasz vége felé félelem és szorongás, túlhajszoltság jelentkezik.
  2. Valóság okozta frusztráció: Az extrém munkateljesítmény nem tartható fenn hosszú távon, így kialakul egy belső konfliktus. Még inkább előtérbe kerül a munka a kiválóság bizonyítására, a teljesítmény azonban romlik, ami további frusztrációt okoz.
  3. Apátia, egészségügyi problémák kialakulása: Az illető közönyössé válik, elveszti a motivációját és kreativitását, társas kapcsolatai ellaposodnak. Ekkor már szakember bevonása szükséges.

Hogyan kezelhető a kiégés és mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Fontos idejében felismerni a kiégés tüneteit, hiszen életmódbeli és a karriert érintő változtatásokkal kezelni lehet. Ennek részét képezi a munkahelyi környezet átalakítása, a munka és magánélet egyensúlyának helyreállítása, valamint a stresszkezelés. Érdemes pszichológushoz vagy coachhoz fordulni, aki segít a háttérben rejlő személyes motivációs erők feltárásában, valamint a megküzdési technikák elsajátításában Súlyos esetekben pszichiáter bevonása is szükséges lehet.

A szervezetfejlesztés és a kiégés kéz a kézben jár

A sikeres szervezetfejlesztés fontos része a munkavállalók jólléte. A kiégés megelőzése érdekében vállalati szinten szükségeszerű a folyamatos felmérések és szűrések végzése a munkahelyi környezet és az alkalmazottak mentálhigiénés állapotának feltérképezése érdekében. A coachingok szervezése, valamint a tréningek, például kommunikációs vagy önismereti workshopok hatékonyak lehetnek egyéni és csoportos szinten is. Fontos hangsúlyt helyezni a stresszkezelésre, valamint fontosak lehetnek a pszichológiai konzultációs lehetőségek is, ahol a munkavállalók szabadon beszélhetnek a problémáikról, belső feszültségeikről.

A szervezetfejlesztés módszerei

A szervezetfejlesztés során egyéni és strukturális szinten is dolgozni kell. Az egyénre ható módszerek célja a szervezet tagjainak, a vállalat dolgozóinak fejlődése. Ide tartozik a munkakör-újjáépítés, a munkakör- és kompetencia-elemzés, az emberközpontú vezetés, a készségfejlesztő tréningek és workshopok, a személyiségtesztek, diagnosztikai mérések és a felmérésről szóló visszajelzések.

A struktúrára ható módszerek a szervezet felépítésének, hierarchiájának és kultúrájának átalakításán keresztül mozdítják elő a fejlődést. Ezek közé sorolható csapatépítés, a kockázatelemzés, a decentralizáció, a csoportközi viszonyok, valamint a vállalati kultúra fejlesztése, és bizonyos szempontból az agilis transzformációk is.

Hatékony szervezetfejlesztés a Proman Consultinggal

A jó szervezetfejlesztés elengedhetetlen feltétele egy tapasztalt, szakmailag felkészült tanácsadó cég, mely képes objektíven áttekinteni a vállalat belső folyamatait, és azonosítani a fejlesztendő területeket. Emellett javaslatokat tesznek a szervezetfejlesztés stratégiájára és megvalósításának lépéseire.

A Proman Consulting csapata nem csak vállalati ügyfeleknek nyújt segítséget a szervezetfejlesztés és az agilis átalakulások terén, hanem különféle képzéseket is kínálnak, amelyek támogatják a folyamatos fejlődést és a sikeres szervezeti működést.


Elkalauzoljuk a hírek világában! További friss híreket talál a Kalauz.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Új szelek fújnak a nagyvállalatoknál IT fronton

Habár az utóbbi években csökken a keresleti nyomás az IT munkaerőpiacon, a...

A Robert Bosch-sztori: egy autóipari legenda nyomában

Robert Bosch személyét számos legenda övezi. Vajon korának kőkemény vállalkozója, gondoskodó jótevő...

Hogyan lehet sikeresebb egy olyan asztalos munkákkal foglalkozó vállalkozás, amelyik CRM rendszert használ?

Egy asztalos vállalkozásnak számtalan nehézséggel kell szembenéznie a jelenlegi gazdasági körülmények között:...

Ősztől már 150-en tanulnak építőipari hiányszakmákat Pécsett

Több mint másfélszáz tanulóval rajtolnak a jövő héten kezdődő tanévben a Pécsi...